Nydelige Giske - Alt Du Trenger å Vite på 1-2-3

Giske er en liten øy i Giske kommune på Sunnmøre. Øya er kantet med hvite sandstrender og ligger nydelig til ut mot havgapet. Navnet Giske kommer trolig fra det norrøne gizki (“duk” eller “klut”), som viser til øyas flate form. Under kan du lese hva kultur-øya har å by på.


MUSIKK OG KULTUR

Det er mange kulturminner fra forhistorisk og historisk tid på Giske. Funn av graver på øya forteller om livet til mektige ætter tilbake til bronsealderen. Og det påstås at selveste stamfaren for det britiske kongehuset er fostret opp her. Vikingen Gange-Rolv fra Vigra skal være samme mann som den normanniske hertugen Rollo. Stamtavlen kan du se i norges eneste gjenværende marmorkirke fra 1100-tallet som ligger nærme vannkanten.

Kommunens to største kulturarrangementer er Sommerfesten og Giskespelet, som begge holder til på øya Giske.

Sommerfesten på Giske

Sommerfesten på Giske er landets største spleisefest. Du betaler akkurat hvor mye eller lite du vil ved inngangen. Det viktigste er at alle som er med bidrar. Festivalen arrangeres hver sommer av festivalarrangør Momentium.

Festivalen trekker årlig 25 000 mennesker til øya, samt store artistnavn som Karpe Diem, Sondre Justad, Sigrid, DeLillos, Kaizers, BigBang, Bjørn Eidsvåg og Travis.

Giskespelet

Giskespelet er en teaterforestilling med historisk innhold som utspilles ute i friluft en helg annen hver sommer. Handlinga foregår i vikingtida og viser møtet mellom den mektige Giske-ætta Arnungane (“ørnungane”) og Olav Haraldson. Spillet begynte opprinnelig som en teaterforestilling ved Giske barne- og ungdomsskule, men har utviklet seg til et prosjekt for hele øya. Manuskriptet til skuespillet er skrevet av Johannes Heggland og musikken er av Terje Skytterholm.

Giske (øy)
  • Fylke: Møre og Romsdal
  • Innbyggertall: 770
  • Areal: 2,67 km2
  • Høyeste punkt: Ørnebakken (26 moh)
 

SKOLE OG BARNEHAGE

Giske skule og Giske barnehage ligger ved siden av hverandre, og de går begge under samlebetegnelsen “Giske oppvekstsenter”, og er et satsingsprosjekt for digitalisering av læringsmetoder for barn.

Se også: NRK-innslaget om Giske oppvekstsenter sitt nye skaperverksted, hvor barna får ta i bruk ny teknologi som Virtual Reality og 3D-printing i skolehverdagen (innslag fra 2:20 til 4:30 min)

Barneskolen

Barneskolen på Giske ligger (naturligvis) i Skulevegen, og alle elever fra 1.-7. klasse har nettbrett.

Kontaktinfo rektor:
Inger-Anne Knutsen
95 16 92 33
iakn@giske.kommune.no

Her kan du lese mer om Giske skule

Barnehagen

Barnehagen på Giske ligger i Bedehusvegen, og har barneskolen som nærmeste nabo. Kort vei til skog og fjøre.

Kontaktinfo:
70 18 17 40
elival@giske.kommune.no

Her kan du lese mer om barnehagen

IDRETTSLAG

På den idylliske øya er det ett idrettslag som gjelder, og det er Giske IL. Giske Idrettslag ble stiftet i 1965. Og som de skriver på nettsiden sin, så var det et ydmykende tap for Godøy sommeren 1965 som ble avgjørende for stiftelsen av idrettslaget; Giske-fotballen måtte organisere seg, og drømmen om et eget idrettslag kunne skimtes i det fjerne. Svært få hadde kunnskapen og viljen til å gjennomføre det, men no var det ting på gang.

En lørdagskveld på seinhøsten 1965 kom 35 personer sammen på Giske skole og vedtok å starte et idrettslag. Optimismen var stor blant dei frammøtte, som endelig skulle få et felles idrettslag og forhåpentligvis en felles idrettsplass.

Dette ble starten for det flotte idrettslaget, som holder til på Staurneset rett ved Giskebrua.

Les også: Hele historien om Giske IL

BOLIGMARKEDET

Boligmarkedet i Giske kommune har hatt en fenomenal vekst de siste 10 årene.

Boligprisvekst 2008-2018 (%)

Kilde: SSB

Les også: Boligmarkedet i Giske: Knuser landsgjennomsnittet siste 10 årene

NATUREN

Øya er kantet med hvite sandstrender, og med kort vei til Godøyfjellet, Alnes fyr og Skjonghelleren, er det bare egen vilje som setter begrensninger.

Giske er også veldig populær blant vindsurfere og kitere, som vet å benytte seg av de gode forholdene “storhavet” gir.

Hva er dine erfaringer fra Giske? Har du noen gode eller mindre gode opplevelser? Fortell i kommentarfeltet under.